29.05.2024 roku Misie podjęły wyzwanie pod hasłem „Robimy przyjęcie dla Jeżyków”. Dzieci miały okazje i same decydowały o tym jak skomponować swój posiłek, czyli drugie śniadanie tzw. stół szwedzki. W sali unosił się zapach szczypiorku i warzyw: sałaty, pomidorów, ogórków, papryki i rzodkiewki. Po umyciu rąk i warzyw, założeniu fartuszków i czapek kucharskich oraz przygotowaniu stanowisk, wszyscy zabrali się do pracy. Dziewczynki – kuchareczki przygotowywały smaczne i zdrowe kanapeczki, zaś chłopcy – kelnerzy nakrywali stół. Wszystkie dzieci były bardzo przejęte i chętne do pomocy. Na stolikach znajdowały się ułożone na talerzykach: pieczywo, wędliny, masło, jajka, ser żółty i biały, warzywa przyniesione przez dzieci. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na nim wybrane przez siebie: pomidorki, ogórki, sałatę, rzodkiewkę, szczypiorek. Następnie dzieci przygotowały twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Misie samodzielnie przygotowały zdrowe kanapki dla Jeżyków – układały produkty tworząc na kanapkach fantazyjne wzory. Okazało się, że dzieci lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Wszystkie przedszkolaki: Misie i Jeżyki z wielkim apetytem zjadały przygotowane przez siebie kanapki. Natomiast Jeżyki samodzielnie przygotowały zdrowe szaszłyki owocowe z różnych owoców. Podczas zajęć wszystkie dzieci były bardzo zaangażowane i aktywne, a potem z wielkim apetytem zajadały się pysznościami. To bardzo ważne, aby dzieci co jakiś czas miały możliwość przygotowania posiłku wg własnego uznania. Dzięki takim zajęciom dzieci kształtują odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas przygotowania posiłku.
5
czerwiec